Gode råd mot svangerskapskvalme:
Spis lite, men ofte
Spis små og lette måltider, gjerne hver andre eller tredje time. Husk at hyppige måltider kan øke risikoen for karies. Dessuten kan oppkast og sure oppstøt gi etseskader på tennene. Puss gjerne tennene en ekstra gang.
Spis noe før du står opp om morgenen
Det er vanlig å være kvalm om morgenen. Det skyldes at blodsukkeret har sunket når du ikke har spist på lenge. Prøv å spise noe, f.eks. kjeks eller knekkebrød, før du står opp etter at du har sovet. Å spise litt før sengetid kan også hjelpe.
Spis mellommåltider med karbohydrater
Velg mild, kaloririk mat som fullkornsbrød, ris, pasta og poteter. Mellommåltider med mye karbohydrater pleier å fungere godt, for eksempel frukt eller en brødskive.
Unngå visse typer mat
Unngå kjøtt, sterkt krydret mat og fet eller fritert mat. Prøv i stedet kokt mat og vegetarmat. Det kan lindre. Unngå sure frukter eller grønnsaker, de er syredannende.
Lytt til kroppen. Hva lengter den etter?
Føler du et sug etter uvanlige ting eller mat du ikke pleier å spise? Det er greit! Men ikke overdriv inntaket av godteri, snacks og søt drikke. Prøv å spise mer balansert.
Få nok hvile og unngå stress
Mange er veldig trøtte i starten av svangerskapet. Det kan gjøre at man blir ekstra kvalm. Nattesøvnen er viktig, men husk å ta deg en lur på dagtid også! Be gjerne partneren din, familie, venner eller naboer om hjelp når du trenger å slappe av og ta det med ro, men har mye å gjøre.
Sørg for å få frisk luft
Å gå en tur i frisk luft kan lindre kvalmen, og det gjør godt for kroppen. Regelmessig mosjon under svangerskapet er bra for både deg og barnet. Prøv å være i bevegelse i minst 30 minutter per dag. Får du vondt, er det viktig å lytte til kroppens signaler og ikke gjøre noe som er smertefullt. Rådfør deg gjerne med jordmor eller fysioterapeut.
Drikk mye
Det er viktig å drikke masse vann, kullsyrevann eller melk, særlig hvis du kaster opp ofte.
Begrens inntaket av kaffe og te
Hvis du er kvalm, bør du unngå kaffe og svart te. Velg mer skånsomme drikker. Høye doser med koffein kan dessuten påvirke fosteret. Ifølge helsemyndighetenes anbefalinger bør du ikke få i deg mer enn 200 mg koffein per dag når du er gravid. Det tilsvarer 2–3 normalstore kopper (1,5 dl), avhengig av hvor sterk kaffen er.
Unngå visse dufter
Unngå dufter som du blir kvalm av.
Lett for å bli bilsyk eller sjøsyk?
Unngå lange bil- eller båtturer hvis du pleier å bli bil- eller sjøsyk. Spør jordmoren eller legen om du kan ta reisesyketabletter under svangerskapet.
Reseptbelagte legemidler
Det finnes reseptbelagte legemidler mot svangerskapskvalme hvis kostholds- og livsstilsrelaterte råd ikke hjelper. Snakk med jordmor eller lege. De kan også vurdere om du trenger sykemelding.
Unngå røyk og eksos
Unngå å utsette deg for sigarettrøyk og eksos. Det er usunt og kan gjøre deg mer kvalm.
Vi vil vite mer om hvordan du opplever det
Hvordan har du det akkurat nå? Hva utløser kvalmen? Hvor kvalm er du i de ulike svangerskapsukene? Svar på spørsmålene i Oppkastbarometeret.
Er partneren din gravid, trøtt og kvalm?
Råd om hvordan dere sammen kan forbedre situasjonen for din gravide partner.
Hvor kvalm er du på SUKK-skalaen?
Visste du at det finnes ulike grader av svangerskapskvalme, og at plagene kan være lette, moderate eller alvorlige?