spørsmål og svar

Spørsmål og svar

Her kan du lese spørsmål vi ofte får når vi møter gravide som plages med svangerskapskvalme, og svarene på dem:

Hvor lenge kommer jeg til å være kvalm?

Ofte dukker kvalmen opp i begynnelsen av svangerskapet, og for mange går plagene over rundt uke 20. Men en del er kvalme gjennom hele svangerskapet.

Når begynner kvalmen?

De fleste begynner å merke kvalmen rundt uke 4–7, men det varierer fra person til person.

Hvorfor er jeg kvalm?

Det er først og fremst graviditetshormoner som forårsaker kvalme i svangerskapet. Hvor mye disse hormonene påvirker oss, varierer fra person til person. Men du kan også bli kvalm hvis du har lavt blodsukker.

Hvorfor er jeg så trøtt?

Trøtthet er veldig vanlig under svangerskapet, spesielt i begynnelsen. Det skyldes flere ting som skjer i kroppen. Progesteronnivået øker, stoffskiftet øker, og mer energi forbrennes. Dessuten får du lavere blodtrykk og økt blodproduksjon.

Hva hjelper mot kvalmen?

Ta det med ro, og unngå stress. Spis noe før du står opp om morgenen, for eksempel litt kjeks eller knekkebrød. Drikk mye væske, særlig hvis du kaster opp ofte. Velg kokt mat, og unngå mat som er sterkt krydret. Spis lite, men ofte. Unngå altfor fet mat. Spis noe med karbohydrater til mellommåltid, for eksempel en brødskive eller frukt. Flere gode råd finner du her

Er det noe jeg bør styre unna for å slippe å være kvalm?

Unngå altfor fet mat, fritert mat og sterkt krydret mat. Hvis du har lett for å bli bilsyk eller sjøsyk, bør du unngå lengre bilturer eller båtturer. Unngå sterk drikke som kaffe eller svart te. Unngå sure frukter og grønnsaker. Unngå dufter som du blir kvalm av.

Er det farlig å kaste opp?

Det er ikke farlig for babyen at du kaster opp. Den får likevel næring fra deg. Det er heller ikke farlig for deg å kaste opp, men du må huske å drikke mye væske. Hvis du kaster opp flere ganger om dagen og begynner å bli trøtt og uttørket, kan du ha ekstrem svangerskapskvalme. Da bør du kontakte jordmor eller lege.

Får babyen den næringen den trenger selv om jeg kaster opp?

Ved lett til moderat kvalme og oppkast pleier babyen å få i seg den næringen den trenger. Hvis du kaster opp veldig mye og ikke får i deg nok næring, må du oppsøke hjelp for å få behandling under svangerskapet. Rådfør deg med jordmor eller lege.

Har kvalmen noe med kjønnet på babyen å gjøre?

Kvalmen har ingenting med kjønnet på babyen å gjøre. Men venter du tvillinger, kan det føre til at du kaster opp mer i begynnelsen av svangerskapet. Det skyldes at nivået av graviditetshormoner er høyere.

Hva er hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum er alvorlig svangerskapskvalme (også kalt ekstrem svangerskapskvalme) med oppkast som gjør at man blir trøtt og uttørket og kan få næringsmangel, forstyrrelser i elektrolyttbalansen, væskebalansen eller syrebalansen. Hyperemesis gravidarum rammer cirka 1 prosent av gravide og krever vanligvis behandling.

Rulla till toppen
Scroll to Top