Alvorlig svangerskapskvalme

Alvorlig svangerskapskvalme

Cirka 1 prosent av alle gravide rammes av ekstrem svangerskapskvalme og kaster opp flere ganger om dagen. På latin heter det hyperemesis gravidarum. Ved ekstrem svangerskapskvalme er man svært kvalm, ofte hele døgnet. Noen kaster opp så mye at de blir helt uttørket. Da kan det være vanskelig å få i seg mat og drikke. Enkelte går til og med ned i vekt og trenger behandling på sykehus og intravenøs næring.

Den ekstreme kvalmen pleier å gi seg

For de fleste begynner plagene å avta rundt uke 20. Men noen er kvalme gjennom hele svangerskapet. For enkelte er det så plagsomt at hele svangerskapet blir en negativ opplevelse. Er du veldig kvalm, bør du snakke med jordmor eller lege for å få den hjelpen du trenger.

Spør om råd hvis du er bekymret

Hvis du er bekymret fordi du er så kvalm og kaster opp alt du spiser, og kanskje til og med går ned i vekt, bør du kontakte jordmor eller lege. Du kan også ringe legevakten for å få hjelp med å vurdere symptomene eller tips til hvor du kan få behandling.

Smarte knep for å lindre kvalmen

Smarte knep for å lindre kvalmen

Er du gravid og kvalm iblant? Du vet vel at det er hjelp å få, og at det finnes knep som kan lindre plagene?

Hvor kvalm er du på SUKK-skalaen?

Hvor kvalm er du på SUKK-skalaen?

Visste du at det finnes ulike grader av svangerskapskvalme, og at plagene kan være lette, moderate eller alvorlige?

Vi vil vite mer om hvordan du opplever det

Vi vil vite mer om hvordan du opplever det

Hvordan har du det akkurat nå? Hva utløser kvalmen? Hvor kvalm er du i de ulike svangerskapsukene? Svar på spørsmålene i Oppkastbarometeret.

Rulla till toppen
Scroll to Top