Slik kan du lindre kvalmen

Lindre kvalmen

Er du gravid og kvalm? Som du sikkert vet, er det ganske vanlig, spesielt i begynnelsen av svangerskapet. Det er også vanlig å brekke seg eller kaste opp. For de fleste er kvalmen forbigående, og det er mye du selv kan gjøre for å lindre den. Har du store plager, må du ikke nøle med å kontakte jordmor eller fastlege.

Hva kan du gjøre selv?

  • Spis lite, men ofte.
  • Unngå altfor fet mat.
  • Spis noe med karbohydrater til mellommåltid, for eksempel frukt eller en brødskive.
  • Sørg for å ha luft i kalenderen din, og unngå stress.
  • Spis noe før du står opp, etter at du har sovet.
  • Drikk rikelig med væske, særlig hvis du kaster opp ofte.
    Ikke drikk bare sammen med mat.
  • Spis kokt mat som ikke er sterkt krydret.

Vær forsiktig med smertestillende legemidler

Unngå betennelseshemmende smertestillende legemidler i gruppen NSAID (forkortelse for non-steroidal anti-inflammatory drug) når du er gravid. Det er risiko for at det kan påvirke fosteret. De første seks månedene av svangerskapet bør du derfor ikke bruke disse legemidlene uten å rådføre deg med lege. Eksempler på slike legemidler er Ibux, Treo og Naproxen. De siste tre månedene må du ikke bruke NSAID-legemidler i det hele tatt. De kan nemlig påvirke barnet i alvorlig grad og føre til at du får mer rier, at fødselen tar lengre tid og du blør mer. Har du tatt én enkelt dose under svangerskapet, trenger du ikke å bekymre deg. Men det er viktig at du ikke bruker NSAID.

Unngå alltid alkohol, narkotika og tobakk

Alkohol, narkotika og tobakk er skadelig for fosteret. Det bør du unngå helt under svangerskapet. Synes du det er vanskelig å slutte, er det hjelp å få.

Når ingenting hjelper

Noen få prosent av alle gravide kaster opp så mye at de kan trenge behandling på sykehus. Det kalles ekstrem svangerskapskvalme, eller hyperemesis gravidarum på latin. Her kan du lese mer om det >>

Hvor kvalm er du på SUKK-skalaen?

Hvor kvalm er du på SUKK-skalaen?

Visste du at det finnes ulike grader av svangerskapskvalme, og at plagene kan være lette, moderate eller alvorlige?

Graviditetshormoner kan påvirke humøret

Graviditetshormoner kan påvirke humøret

I begynnelsen av svangerskapet kan hormonene gjøre at humøret svinger. Det ene øyeblikket er du nedfor, i det neste er du sint eller glad.

Vi stiller spørsmål til gravide kvinner

For å finne ut mer om svangerskapskvalme og hvordan det påvirker hverdagen, stiller vi spørsmål til gravide! Svar på spørsmålene i Oppkastbarometeret.

Rulla till toppen
Scroll to Top